another page

Referanslar

 

e-Plan Otomasyon Sistemi Pilot Uygulama Projesi
e-Plan Otomasyon Sistemi Pilot Uygulama Projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen e-Plan Otomasyon Sistemi’nin Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Bursa ve Kayseri Büyükşehir Belediyeleri sınırları içindeki toplam 34 belediye tarafından kullanılabilmesini sağlamak üzere, ilgili kurumların mekansal plan verilerinin sisteme dahil edilmesini amaçlamaktadır.

e-Plan Otomasyon Sistemi Pilot Uygulama Projesi, Bursa ve Kayseri Büyükşehir Belediyeleri sınırları dâhilindeki 34 belediyeye ait imar planlarının ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olan Özel Çevre Koruma Bölgeleri ile Doğal Sit Alanlarındaki imar planlarının analiz edilmesi, ihtiyaç durumunun belirlenmesi, arşiv verisinin toplanması, arşiv verisinin sayısallaştırılması ve bu verilerin e-plan otomasyon sistemi standartlarına uygun olarak düzenlemesi, bütünleştirmesi ve sisteme aktarılması işlerini kapsamaktadır.

Proje kapsamında 20.000 adet imar planı paftasının taranması, sayısallaştırılması ve akıllandırılarak Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’nün veri tabanına aktarılması hedeflenmektedir. 2015 yılında başlayan çalışmalar devam etmektedir.

Ören (Giresun) İlave+Revizyon İmar Planı (İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt İşi Dahil)
Giresun ili Eynesil ilçe merkezine bağlı Ören Belediyesi'ne ait İlave+Revizyon İmar Planı ve imar planına esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt işi bir bütün olarak İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2015 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve Jeolojik-Jeoteknik etüt çalışmaları devam etmektedir.

Abana (Kastamonu) İlave+Revizyon İmar Planı (İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt İşi Dahil)
Kastamonu ili Abana ilçe merkezine ait İlave+Revizyon İmar Planı ve imar planına esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt işi bir bütün olarak İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2014 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve Jeolojik-Jeoteknik etüt çalışmaları devam etmektedir.

Azdavay (Kastamonu) İlave+Revizyon İmar Planı (İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt İşi Dahil)
Kastamonu ili Azdavay ilçe merkezine ait İlave+Revizyon İmar Planı ve imar planına esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt işi bir bütün olarak İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2014 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve Jeolojik-Jeoteknik etüt çalışmaları devam etmektedir.

Elvanpazarcık (Zonguldak) İlave+Revizyon İmar Planı
Zonguldak il merkezine bağlı bir belde belediyesi olan Elvanpazarcık yerleşmesinin İlave+Revizyon İmar Planı, İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2014 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmaları devam etmektedir.

Kozcağız (Bartın) İlave+Revizyon İmar Planı
Bartın il merkezine bağlı bir belde belediyesi olan Kozcağız yerleşmesinin İlave+Revizyon İmar Planı, İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2014 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmaları devam etmektedir.

Yapraklı (Çankırı) İlave+Revizyon İmar Planı
Çankırı ili Yapraklı ilçe merkezi İlave+Revizyon İmar Planı, İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2014 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmaları devam etmektedir.

Meriç (Edirne) İlave+Revizyon İmar Planı (İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt İşi Dahil)
Edirne ili Meriç ilçe merkezine ait İlave+Revizyon İmar Planı ve imar planına esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt işi bir bütün olarak İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2014 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve Jeolojik-Jeoteknik etüt çalışmaları devam etmektedir.

Baydiğin (Yozgat) İlave+Revizyon İmar Planı (İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt İşi Dahil)
Sivas ili, Gemerek ilçesine bağlı Çepni belediyesinin İlave+Revizyon İmar Planı ve imar planına esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt işi bir bütün olarak İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2014 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve Jeolojik-Jeoteknik etüt çalışmaları devam etmektedir.

Çepni (Sivas) İlave+Revizyon İmar Planı
Sivas ili, Gemerek ilçesine bağlı Çepni belediyesinin İlave+Revizyon İmar Planı, İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2014 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmaları devam etmektedir.

Çankırı Korgun Organize Sanayi Bölgesi Revizyon İmar Planı
Çankırı ili Korgun ilçe merkezinde yer alan Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'nin Uygulama ve Nazım imar planı mevcut durum ve imar uygulamaları göz önüne alınarak revize edilmektedir. 2014 yılında başlayan çalışmalar devam etmektedir.

İyidere (Rize) İlave+Revizyon İmar Planı
Rize'nin ilinin Karadeniz kıyısında yer alan ilçe merkezlerinden olan İyidere'nini İlave+Revizyon İmar Planı, İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2014 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmaları devam etmektedir.

Korgun (Çankırı) İlave+Revizyon İmar Planı
Çankırı'ya bağlı Korgun İlçe merkezinin İlave+Revizyon İmar Planı, İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2014 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmaları devam etmektedir.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Coğrafi Tabanlı Altyapı ve Üstyapı Yönetim Bilgi Sistemi
Proje, Erzurum Atatürk Üniversites kampüs alanının altyapısının ve üstyapısının tespit edilmesi, güncellenmesi ve veri tabanı oluşturulması çalışmalarını içermektedir.

Proje 4 aşamadan oluşmaktadır.

    1. Üstyapının tespiti, haritalandırılması ve yapıların fonksiyonlarının tespiti,
    2. Gömülü altyapının tespiti ve haritalandırılması,
    3. Kurumun ihtiyaçları doğrultusunda veri tabanı tasarımı,
    4. Elde edilen konumsal verilerin veri tabanına aktarılması ve sözel veriler ile ilişkilendirilmesidir.

Üstyapının tespiti için alanın 258,8 hektar alanın halihazır haritası hazırlanmıştır. Yerleşke alanı içinde yer alan yapıların, yeşil alanların, ağaçlık alanların, taşıt yollarının, yaya yollarının, otoparkların vb. üstyapı elemanlarının tespiti ve haritalandırılması yapılmıştır.

Altyapı elemanlarının tespiti için kazısız teknolojiden faydalanılmıştır. Bu kapsamda elektromanyetik kablo boru detektörleri ve sismik yer altı radar sistemleri kullanılmıştır. Gömülü altyapı elemanlarının derinlikleri ve koordinatları tespit edilerek haritalandırılmıştır.

Proje kapsamında tespit edilen alt yapı elemanları şunlardır.

    1. Elektrik Hatları
    2. Aydınlatma Hatları
    3. Su Şebekesi
    4. Sulama Şebekesi
    5. Kanalizasyon Şebekesi
    6. Isıtma Şebekesi
    7. Doğalgaz Şebekesi
    8. Telefon Hatları
    9. Fiber Optik Kablo Hatları

Proje Tespiti yapılan alt yapı tesisatının toplam uzunluğu yaklaşık 180 km'dir. Coğrafi Tabanlı Altyapı ve Üstyapı Yönetim Bilgi Sistemi 2013 yılında tamalanarak Üniversite yönetimine sunulmuştur.

Küplü (Edirne) Revizyon İmar Planı
Edirne Meriç ilçesine bağlı Küplü Belediyesi Revizyon İmar Planı, İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2013 yılında başlayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı çalışmaları devam etmektedir.

• İnebolu Belediyesi Numarataj Çalışması
İnebolu Belediyesi Kent Bilgi Sistemi Projesinin devamı olarak belediye sınırları içerisindeki tüm yapıların sisteme entegrasyonu, belediye ve numarataj kayıtlarının güncellenmesi amacıyla yapılmıştır. Proje kapsamında belediye sınırları içerisindeki tüm yapıların tespiti yapılmıştır. Yapı nitelikleri veri tabanına kaydedilmiştir. Numarataj kayıtları güncellenerek yapı – yol ilişkileri yeniden tanımlanmış; Numarataj Yönetmeliğine uygun olarak yeni sokak ve numaralandırmalar belirlenerek, Tüm yapılar üzerine numaraları asılarak uygulaması yapılmıştır.

Projenin ikinci aşamasında belediye sınırları içindeki tüm yapıların bağımsız bölümleri ile ilgili veriler düzenlenerek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) kayıtları ile entegrasyonu sağlanmıştır.

Tepecik (Bursa) İlave + Revizyon İmar Planı
Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Tepecik Belediyesi İmar Planı, İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı hazırlanarak Mustafakemalpaşa ve Tepecik Belediye meclisinin onayları ile nazım ve uygulama imar planı 2014 yılı başında yürürlülüğe girmiştir.

Silifke (Mersin) Koruma Amaçlı İmar Planı
Silifke kent merkezini içine alan yaklaşık 220 ha büyüklüğündeki bir alanda koruma amaçlı imar planı hazırlanması çalışmasıdır. Planlama alanının tamamı arkeolojik sit statüsündedir. Alan içerisinde, 1., 2. ve 3. Derece Arkeolojik sit alanları ve 70 adet tescilli yapı ve alan bulunmaktadır. Hazırlanan Plan, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştır.

Çevrecik (Tokat) İmar Planı
Tokat’ın Reşadiye ilçesine bağlı Çevrecik Belediyesi İmar planı çalışması İller Bankası A.Ş. tarafından ihale edilmiştir. 2010 yılında başlayan planlama çalışması 2011 yılında, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının hazırlanması ile sonuçlanmıştır.

Nallıhan’da Kırsal Turizm: Yürüyüş Parkurlarının Belirlenmesi ve İyileştirilmesi Projesi
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje, Türkiye Çevre Vakfına Hazırlanmıştır. Proje kapsamında Nallıhan’da belirlenen 10 adet yürüyüş parkurunun güzergahların belirlenmesi, doğal ve kültürel kaynak değerlerinin haritalara işlenmesi, mola noktaları, bakı noktaları, yönlendirme noktaları, bilgilendirme alanları ve donatı alanları gibi unsurların belirlenerek haritalara işlenmesi hizmetleri yerine yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda yürüyüş güzergahları broşür ve kitapçık haline getirilmiştir.

Tüm parkurların güzergahları çıkarılarak haritalara işlenmiş; parkur özelinde, flora, fauna, ekolojik yapı, jeolojik-jeomorfolojik yapı ve tarihi-kültürel varlıkların değerlendirilmesi yapılmış; arazi çalışmaları ile örnekler toplanmıştır.

• Türkiye’deki Özel Çevre korum Alanları İçerisinde Kalan Yerleşimlerin İmar Planlarının Veri Tabanına Aktarılması
Proje, Ulusal Cad ve Gis Çözümleri A.Ş’nin alt yüklenicisi olarak Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne hazırlanmıştır. Proje kapsamında, 12 adet özel çevre koruma bölgesi içinde yer alan yerleşmelerin nazım ve uygulama imar planları, plan değişiklikleri, sayısallaştırılarak ve düzenlenerek veri tabanına aktarılmıştır. Bu sayede imar planları sorgulanabilir bir yapıya kavuşmuştur. Alansal özellikler, yapılaşma koşulları, plan onay tarih ve sayıları kurum içinden ve web üzerinden sorgulanabilir.

TRB1 Bölgesi Bitkisel Üretim Sektörü Stratejisi ve Eylem Planı
Fırat Kalkınma Ajansı tarafından Anadolu Doğa ve Kültür Koruma Kooperatifi (AnaDOKU) yaptırılan projede Danışmanlık hizmeti verilmiştir. TRB1 bölgesini oluşturan Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerini kapsayan proje alanında, bitkisel üretiminin mevcut durumu irdelenerek, geliştirilmesi için strateji ve eylemlerin üretilmesi çalışmaları proje kapsamında yapılmıştır.

TRB1 Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Stratejisi ve Eylem Planı
Fırat Kalkınma Ajansı tarafından Anadolu Doğa ve Kültür Koruma Kooperatifi (AnaDOKU) yaptırılan projede Danışmanlık hizmeti verilmiştir. TRB1 bölgesini oluşturan Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerini kapsayan proje alanında, Turizm sektörünün mevcut durumu irdelenerek, geliştirilmesi için strateji ve eylemlerin üretilmesi çalışmaları proje kapsamında yapılmıştır.

Kepez (Antalya) Belediyesi Kent Bilgi Sitemi
Proje kapsamında Kepez Belediyesi sınırları içinde yer alan binalar uydu fotoğrafı üzerinden sayısallaştırılmıştır. Sayısallaştırılan binalar ile 1106 adet imar planı paftası, mülkiyet verisi, yol orta çizgileri ve mahalle sınırları akıllandırılarak veri tabanına aktarılmıştır. Veri tabanında yapı, yol, kapı no, ada, parsel, mahalle ilişkileri kurularak, sorgulanabilir yapıya kavuşturulmuştur.

Trabzon Belediyesi Mezarlık Bilgi Sistemi (MEBİS)
Projede Ulusal Cad ve Gis Çözümleri A.Ş’nin alt yüklenicisi olarak, Trabzon Belediyesi sınırları içerinde bulunan 3 adet mezarlıkdaki kayıtların web tabanlı görüntülenme ve sorgulanmasına imkan verecek arazi tespit, fotoğraflama ve veri tabanı oluşturma çalışmalarını gerçekleştirilmiştir.

Amasya Belediyesi Bilgiye Dayalı Coğrafi Bilgi Sistemi Veri Tabanı Oluşturulması
Projede Ulusal Cad ve Gis Çözümleri A.Ş’nin alt yüklenicisi olarak, Amasya Belediyesi sınırlarında yer alan imar planları sayısallaştırılarak akıllandırılmıştır. Akıllandırılan imar planları, veri tabanına aktarılarak mülkiyet ve adres bilgileri ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca proje kapsamında 85.000 metre uzunluğunda yaklaşık 11.000 adet mimari proje taranmıştır. Taranan dokümanlar mahalle, ada, parsel, onay tarihi, yol adı, dış kapı no bilgileri ile eşleştirilerek, mekânsal veriler ile ilişkisi kurulmuştur. Dokümanlar veri tabanına aktarılarak sorgulanabilir yapıda ağ üzerinden erişimi sağlanmıştır.

Sincan Belediyesi Bilgiye Dayalı Coğrafi Bilgi Sistemi Veri Tabanı Oluşturulması
2010 yılında yapılan Proje kapsamında, Sincan Belediyesi sınırlarında yer alan imar planları sayısallaştırılarak akıllandırılmıştır. Akıllandırılan imar planları, veri tabanına aktarılarak mülkiyet ve adres bilgileri ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca proje kapsamında 90.000 metre uzunluğunda yaklaşık 13.000 adet mimari proje, 56.000 adet yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi ile 10.300 adet iş yeri açma ruhsatı taranmıştır. Taranan dokümanlar mahalle, ada, parsel, onay tarihi, yol adı, dış kapı no bilgileri ile eşleştirilerek, mekânsal veriler ile ilişkisi kurulmuştur. Taranan dokümanlar veri tabanına aktarılarak sorgulanabilir yapıda ağ üzerinden erişimi sağlanmıştır. .

Akşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemi BELNET Veri Tabanı Uygulaması
Konya Akşehir Belediyesi’nde kent bilgi sistemi kurulması amacıyla Ulusal Cad ve Gis Çözümleri A.Ş’nin alt yüklenicisi olarak; planların düzenlenmesi ve veri tabanına aktarılması, kadastro verilerinin düzenlenmesi ve veri tabanına aktarılması, uydu görüntüsü kullanılarak yapı stokunun güncellenmesi, inşaat ruhsatları, yapı kulanım izin belgeleri, genel evrak ve dokumanın taranması ve mimari projelerin taranarak indekslenmesi ve sorgulanabilir yapıya kavuşturulması hizmetleri gerçekleştirilmiştir. Akşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan tüm yapıların ve kapı numaraların ilgili cadde ve sokaklarla ilişkilendirilmesi de yapılmıştır.

Türkiye Çevresel Veri Değişim Ağının Kurulması (TEIEN)
Proje kapsamında Proline Bilişim Sistemleri A.Ş. adına 51 ilde yer alan il çevre ve orman müdürlüklerine gidilerek proje hakkında bilgilendirme çalışması ve il müdürlüklerinden veri alınması çalışmaları yürütülmüştür.


top